Zuidoost-Europa

Zoekt u verdiepende informatie over het Oosters christendom? Dan zit u goed bij onze achtergrondartikelen, die zowel historische als hedendaagse onderwerpen behandelen. Hier vindt u de artikelen die betrekking hebben op Zuidoost-Europa.

Doop à la carte? Of waarom de Orthodoxie een discussie moet houden over de identiteit van de mens

Door Nikolaeos Asproulis. Het volgende opiniestuk is ingebed in een recent hoofdstuk van de inner-orthodoxe discussies en controverses. Het is een voorbeeld met een bredere context. Zoals Nikolaeos Asproulis, vice-directeur van de Orthodoxe Volos Academie in Griekenland, probeert duidelijk te maken, moet ook het ook voor een Orthodoxe gelovige, naast alle verschillen betreffende natie, cultuur, genderMeer lezen over “Doop à la carte? Of waarom de Orthodoxie een discussie moet houden over de identiteit van de mens”

‘Oosterse’ en ‘Westerse’ zangtradities in Oost-Europa en de Balkan

Door Paul Baars. In Oost-Europa vind je tegenwoordig grofweg twee grote zangtradities in de Orthodoxe of Byzantijnse liturgische traditie, die ik hier omschrijf als: ‘Westers’ en ‘Oosters’. Die Westerse traditie is bij ons heel bekend. Ze wordt met veel enthousiasme vertolkt door de vele ‘Byzantijnse’ of ‘Slavische’ koren, die ons land rijk is. Componisten alsMeer lezen over “‘Oosterse’ en ‘Westerse’ zangtradities in Oost-Europa en de Balkan”

Het sacrament van adoptie en de crisis van wezen in Roemenië

Door Petre Maican. Onlangs heeft een nieuwsartikel, waarin een nogal ongebruikelijk verzoek van een Orthodoxe gelovige aan de bisschop van Roemenië naar voren kwam, de aandacht van het publiek weten te trekken. De gelovige heeft de bisschop namelijk gevraagd: “Waarom doet de kerk niets doet aan de situatie van de duizenden wezen en achtergestelde kinderenMeer lezen over “Het sacrament van adoptie en de crisis van wezen in Roemenië”

Geschiedenis van de Macedonisch-Orthodoxe Kerk

Door Paul Baars. Een vroeg christelijk begin? Het huidige Noord-Macedonië voert zijn christelijke oorsprong graag terug op de bezoeken van de apostel Paulus aan de regio en aan de stad Filippi, die rond 55 na Christus hebben plaatsgevonden. Het huidige Noord-Macedonië bestond toen natuurlijk nog niet. Er was nog geen Slavische bevolking. De regio wasMeer lezen over “Geschiedenis van de Macedonisch-Orthodoxe Kerk”