West-Europa

Hier vindt u informatie over de orthodoxe wereld in West-Europa. Er wordt actuele informatie gegeven over landen als Groot-Brittannië, Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken.

In memoriam: Kallistos Ware (1934-2022)

Door Nick Pouls. Op woensdag 24 augustus 2022 is metropoliet Kallistos Ware overleden op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats, Oxford. Hij gold als een invloedrijke theoloog en was decennialang het gezicht van de Oosters-orthodoxe Kerk in Groot-Brittannië. Al langere tijd ging het minder goed met zijn gezondheid. Timothy Richard Ware is geboren op 11 septemberMeer lezen over “In memoriam: Kallistos Ware (1934-2022)”

Feestelijke opening St. Irenaeus Instituut

Door Redactie St. Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut. St. Irenaeus wordt feestelijk geopend op 9 en 10 september 2022. U bent van harte welkom! In 2020 kreeg het Amsterdams Centum voor Orthodoxe Theologie (ACOT) een nieuwe naam: St. Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut. In 2021 verhuisde het instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam naar de Radboud UniversiteitMeer lezen over “Feestelijke opening St. Irenaeus Instituut”

Toespraak 30-jarig jubileum IVOC, Assumptionisten

Door Iulian Danca. Tijdens het 30-jarig jubileum van het IVOC heeft pater Iulian Danca namens de Assumptionisten een korte toespraak gegeven. Hieronder vindt u zijn tekst: Op 26 augustus 2018 hebben de assumptionisten afscheid genomen van hun laatste communiteit in Nederland, het kloosterkasteel van Boxtel. Dit markeerde het einde van een 103-jarige aanwezigheid van deMeer lezen over “Toespraak 30-jarig jubileum IVOC, Assumptionisten”

Jubileum IVOC 30 jaar

Door Redactie van Instituut voor Oosters Christendom. Inmiddels bestaat het Instituut voor Oosters Christendom (IVOC) aan de Radboud Universiteit Nijmegen 30 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een ochtend- en middagprogramma. De leden van het instituut de recente ontwikkelingen en toekomstige visie zullen presenteren in het ochtendprogramma. Een workshop met lezingen van Bert Groen, MichaelMeer lezen over “Jubileum IVOC 30 jaar”

Vader Pavel Adelgeim (1938-2013): De laatste vrije Russische priester?

Door Paul Baars. In 1987 ging de stad Nijmegen een stedenband aan met de West-Russische stad Pskov. Binnen de stichting stedenband was een oecumenische ’werkgroep kerken’ actief. Door een tip van Frans-Joseph van Agt, voormalig ambassadeur in Moskou, kreeg deze werkgroep contact met de Russisch-orthodoxe priester Pavel Adelgeim, die toen rector was van twee parochies:Meer lezen over “Vader Pavel Adelgeim (1938-2013): De laatste vrije Russische priester?”

Een nieuwe vertaling van de Bijbel

Door Herman Teule. De Syrisch-orthodoxe kerk in Nederland heeft het initiatief genomen tot een nieuwe Nederlandse vertaling van de Bijbel, te beginnen met de vier Evangelies. Traditioneel wordt de Bijbel tijdens de Syrisch-orthodoxe liturgie gelezen in de versie van de (Syrisch-talige) Peshitto. Deze wijkt op enkele punten af van de Hebreeuwse (OT) of Griekse (NT)Meer lezen over “Een nieuwe vertaling van de Bijbel”