Achtergrond

Hier vindt u de verschillende rubrieken van het Platform Oosters Christendom (POC), waar aandacht wordt besteed aan verschillende onderwerpen. Er zijn momenteel vier verschillende rubrieken: portretten, wetenschap, kunst en boekbesprekingen. De rubriek ‘Portretten‘ biedt beschouwingen over inspirerende personen die een duidelijke relatie met het orthodoxe christendom hebben. De rubriek ‘Wetenschap‘ bericht over recent onderzoek, symposia, conferenties, congressen, workshops, cursussen en publicaties. De rubriek ‘Kunst‘ richt zich op orthodoxe christelijke kunst in de breedste zin van het woord, zoals architectuur, beeldende kunst, theater en muziek. In de rubriek ‘Boekbesprekingen‘ zijn verschillende recensies te vinden van recent uitgegeven boeken die betrekking hebben op het orthodoxe christendom.

Wilt u bijdragen aan onze rubrieken? Heeft u een bericht over wetenschappelijk of kunstzinnig evenement? Is er een boek dat u wilt laten recenseren door onze redactie? Neem dan contact op met onze redactie: platform.oc[at]gmail.com

‘Oosterse’ en ‘Westerse’ zangtradities in Oost-Europa en de Balkan

Door Paul Baars. In Oost-Europa vind je tegenwoordig grofweg twee grote zangtradities in de orthodoxe of byzantijnse liturgische traditie, die ik hier omschrijf als: ‘Westers’ en ‘Oosters’. Die Westerse traditie is bij ons heel bekend. Ze wordt met veel enthousiasme vertolkt door de vele ‘Byzantijnse’ of ‘Slavische’ koren, die ons land rijk is. Componisten alsMeer lezen over “‘Oosterse’ en ‘Westerse’ zangtradities in Oost-Europa en de Balkan”

Portret: André Scrima (1925-2000)

Door Petre Maican. André Scrima was een van die uitzonderlijke individuen, die zowel een zeer discrete als blijvende indruk op de kerkgeschiedenis heeft nagelaten. De invloed van Scrima is merkbaar buiten de grenzen van zijn geboorteland Roemenië. Dat blijkt uit zijn activiteiten voor het Tweede Vaticaan Concilie, het doorbreken van stigma’s tussen de Oosters-orthodoxe kerkenMeer lezen over “Portret: André Scrima (1925-2000)”

Symposium: Oud-Katholieke Theologie

Door Redactie Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Op 28 juni vinden in Utrecht een masterclass en een publiekssymposium plaats met de Zwitserse theoloog Urs von Arx over het werk van Herwig Aldenhoven: een unieke kans voor een ontmoeting met twee toonaangevende theologen uit de oud-katholieke traditie. Net als von Arx was Aldenhoven jarenlang als hoogleraar verbondenMeer lezen over “Symposium: Oud-Katholieke Theologie”

Boekbespreking: Heleen Murre-van den Berg, Licht uit het Oosten. Oosters- en Oriëntaals-Orthodoxe kerken in Nederland en wereldwijd. Baarn: Willem de Zwijgerstichting, 2022, pp. 72. ISBN 9789072462718. €4,30.

Door Nick Pouls. Het boek van Heleen Murre-van den Berg, bescheiden in omvang, biedt een goed overzicht over het orthodoxe christendom in Nederland en wereldwijd. Het is bedoeld voor lezers die geen achtergrondkennis hebben over het orthodoxe christendom. Deze brochure wordt uitgegeven op een goed moment, aangezien de orthodoxe kerken in Nederland, als gevolg vanMeer lezen over “Boekbespreking: Heleen Murre-van den Berg, Licht uit het Oosten. Oosters- en Oriëntaals-Orthodoxe kerken in Nederland en wereldwijd. Baarn: Willem de Zwijgerstichting, 2022, pp. 72. ISBN 9789072462718. €4,30.”

Symposium: Syriacum en Congress for Christian Arabic Studies

Door Herman Teule Van 4 tot 9 juli aanstaande vindt te Parijs het zogenaamde ‘Symposium Syriacum’ plaats. Het is een wetenschappelijk treffen dat in principe iedere vier jaar plaats heeft. Dit jaar is het de 13de editie. Het eerste symposium had plaats in Rome in 1976, waarbij het destijds ging om een beperkte groep vanMeer lezen over “Symposium: Syriacum en Congress for Christian Arabic Studies”