Achtergrond

Hier vindt u de verschillende rubrieken van het Platform Oosters Christendom, waar aandacht wordt besteed aan verschillende onderwerpen. Er zijn momenteel vier verschillende rubrieken: portretten, wetenschap, kunst en boekbesprekingen. De rubriek ‘Portretten‘ biedt beschouwingen over inspirerende personen die een duidelijke relatie met het Oosters en Oriëntaals christendom hebben. De rubriek ‘Wetenschap‘ bericht over recent onderzoek, symposia, conferenties, congressen, workshops, cursussen en publicaties. De rubriek ‘Kunst‘ richt zich op Orthodoxe christelijke kunst in de breedste zin van het woord, zoals architectuur, beeldende kunst, theater en muziek. In de rubriek ‘Boekbesprekingen‘ zijn verschillende recensies te vinden van recent uitgegeven boeken die betrekking hebben op het Oosters en Oriëntaals christendom.

Wilt u bijdragen aan onze rubrieken? Heeft u een bericht over wetenschappelijk of kunstzinnig evenement? Is er een boek dat u wilt laten recenseren door onze redactie? Neem dan contact op met onze redactie: platform.oc[at]gmail.com

Toneelbespreking: Niemand kan een nummer zijn

Door Josephien van Kessel. Op zondag 2 april vond in de Nassaukerk te Amsterdam een indrukwekkende theateruitvoering plaats met de titel Niemand kan een nummer zijn. De voorstelling vertelt over het leven en de dood van ‘moeder’ Maria Skobtsova (meisjesnaam Elizaveta Pilenko), een Russische theologe, dichteres en kunstenares, die met haar gezin vluchtte voor de…

Boekbespreking: Marcel Poorthuis en Wilken Veen (red.), De Moderne theologen. Perspectieven op de 21ste eeuw. Amsterdam: Boom Uitgevers, 2022, pp. 798. ISBN 9789024430062. €49,90.

Door Nick Pouls. In het boek worden negentig hedendaagse theologen besproken. Elke biografische schets is voorzien van korte fragmenten uit eigen werk. De hoofdstructuur van de bundel bestaat uit twee delen: theologie en confessionele identiteit en theologie thematisch. De theologie en confessionele identiteit is onderverdeeld volgens diverse stromingen binnen de monotheïstische godsdiensten. De theologie volgens…

IOTA Conferentie

Door Petre Maican. De International Orthodox Theological Association (IOTA) is waarschijnlijk een van de meest ambitieuze projecten in de Orthodoxe wereld. De IOTA is officieel opgericht in 2017 naar aanleiding van de ervaringen van Orthodoxe theologen tijdens het Panorthodoxe Concilie op Kreta in 2016. Het concilie, dat al lange tijd in voorbereiding was, was bedoeld…

Imago Dei reimagined – inaugurele rede Katja Tolstaja

Door Josephien van Kessel. Op vrijdag 16 december 2022 vond de inaugurele rede plaats van de nieuwe Theoloog des vaderlands, vice-decaan en hoogleraar van de Vrije Universiteit (VU) Katja Tolstaja (officieel Tolstoj) met de veelbelovende en intrigerende titel ‘Imago Dei reimagined. The Concept of Man as Image of God in View of Extreme Dehumanization’. De…

Orthodox Library: een project in opbouw

Door Redactie Platform Oosters Christendom. Onlangs is het Instituut voor Oosters Christendom benaderd om mee te werken aan een groot project. Het Orthodox Library-project. Stelt u zich eens voor? Alle Engelstalige literatuur beschikbaar in één online database? Dat is het ambitieuze project van de World of Orthodoxy voor de Orthodox Library (Orthodoxlib). Het is nog…

Op zoek naar samenhang: het werk van iconenschilder vader Zinon (Teodor)

Door Paul Baars. Een korte biografie Voordat vader Zinon (Teodor) monnik werd, heette hij ‘in de wereld’ Vladimir Teodor. Hij werd geboren in 1953 in het stadje Pervomaisk (‘De eerste mei’) in Oekraïne, niet ver van Odessa. Zijn ouders hadden, zoals dat in de late Sovjet-tijd gebruikelijk was, geen band meer met een kerk. Zijn…

Een Koptische blik op de moderniteit

Door Josephien van Kessel. Op 17 oktober jongstleden gaf Johannes Makar, gastonderzoeker aan het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC), een lezing getiteld ‘‘Are we not one body in Him?’: Copts between Ecumenicism and Orthodox Ecclesiology in Colonial Egypt (ca. 1882-1900)’. In deze lezing legde Makar uit hoe Koptische intellectuelen omgingen met kwesties als oecumene en…

Online-database Pro Oriente voor de orthodox-katholieke dialoog

Door Nick Pouls. Pro Oriente, opgericht als kerkelijke stichting op 4 november 1964 tijdens het Tweede Vaticaans Concilie door toenmalig kardinaal Franz König (1905-2004), is gevestigd in Wenen (met regionale afdelingen in Salzburg, Graz en Linz). De focus van Pro Oriente ligt op het versterken van de oecumenische banden tussen de kerk van het Oosten…

Northwestern Onderzoeksinitiatief voor de Studie van Russische Filosofie en Religieus Denken

Door Josephien van Kessel. Namens het Instituut voor Oosters Christendom heeft Josephien van Kessel zich onlangs aangemeld als lid van het onderzoeksinitiatief voor de studie van Russische filosofie en religieus denken aan de Northwestern Universiteit, het Northwestern University Research Initiative for the Study of Russian Philosophy and Religious Thought (NU RPRT Research Initiative). Het initiatief…

Portret: De betekenis en actualiteit van vader Pavel Adelgeim (1938-2013)

Door Paul Baars. In 1987 ging de stad Nijmegen een stedenband aan met de Russische stad Pskov. De stichting stedenband (SSNP) had een actieve, oecumenische ‘werkgroep kerken’. Frans-Joseph van Agt, voormalig ambassadeur in Moskou, wees de werkgroep op de Russisch-Orthodoxe priester Pavel Adelgeim, die toen rector was van twee parochies: de parochie van de Myrredragende…

IvOC Report: Orthodoxe kerk in Alaska

Door Nick Pouls. Voor het nieuwe Report van het Instituut voor Oosters Christendom (IVOC) heeft Huub Vogelaar zich gewijd aan de Orthodoxe kerk in Alaska, een onderwerp waar hij in eerdere delen van Pokrof al het nodige over heeft geschreven. Het Report is verdeeld in drie delen, waarbij het eerste deel zich richt op Herman…

Filmbespreking: ‘Waar ben je, Adam’ [‘Где ты, Адам?’] (2019) van Aleksandr Zaporoshchenko en Aleksandr Plyska

Door Paul Baars. Het voltallige team van vrijwilligers van het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC) zag kans om zaterdag 20 augustus de film ‘Waar ben jij, Adam?’ te bezoeken in het cultureel centrum Acropolis naast het klooster van de Franciscanen in Megen (‘Где ты, Адам?’, 2019). Deze film is geregisseerd door de Oekraïense cineast Aleksandr…

Portret: Liefde voor God, liefde voor de mens. Vrouwelijke orthodoxe theologen van de 20e eeuw over theosis

Door Heleen Zorgdrager. In deze lezingenserie verkennen we wat een oosters-christelijk perspectief ons kan aanreiken met betrekking tot een visie op de menselijke waardigheid. Eerdere sprekers in de reeks hebben al helder gemaakt hoe in het Oosters-Orthodoxe spreken over menselijke waardigheid de notie van theosis centraal staat. De zin van het menselijk leven bestaat erin…

‘Oosterse’ en ‘Westerse’ zangtradities in Oost-Europa en de Balkan

Door Paul Baars. In Oost-Europa vind je tegenwoordig grofweg twee grote zangtradities in de Orthodoxe of Byzantijnse liturgische traditie, die ik hier omschrijf als: ‘Westers’ en ‘Oosters’. Die Westerse traditie is bij ons heel bekend. Ze wordt met veel enthousiasme vertolkt door de vele ‘Byzantijnse’ of ‘Slavische’ koren, die ons land rijk is. Componisten als…

Conferentie ‘Filosofie in Neopatristiek’ te Krakau

Door Josephien van Kessel. Van 29 mei tot en met 1 juni vond in de benedictijner Tyniec Abdij in Krakau, Polen de 2022 versie van de Krakow Meetings over Russische filosofie plaats met als thema ‘Filosofie in Neopatristiek’. Een klein weekje later werd de conferentie online voortgezet van 6 tot en met 8 juni. De…

Portret: André Scrima (1925-2000)

Door Petre Maican. André Scrima was een van die uitzonderlijke individuen, die zowel een zeer discrete als blijvende indruk op de kerkgeschiedenis heeft nagelaten. De invloed van Scrima is merkbaar buiten de grenzen van zijn geboorteland Roemenië. Dat blijkt uit zijn activiteiten voor het Tweede Vaticaan Concilie, het doorbreken van stigma’s tussen de Oosters-Orthodoxe kerken…

Boekbespreking: Heleen Murre-van den Berg, Licht uit het Oosten. Oosters- en Oriëntaals-Orthodoxe kerken in Nederland en wereldwijd. Baarn: Willem de Zwijgerstichting, 2022, pp. 72. ISBN 9789072462718. €4,30.

Door Nick Pouls. Het boek van Heleen Murre-van den Berg, bescheiden in omvang, biedt een goed overzicht over het Orthodoxe christendom in Nederland en wereldwijd. Het is bedoeld voor lezers die geen achtergrondkennis hebben over het Orthodoxe christendom. Deze brochure wordt uitgegeven op een goed moment, aangezien de Orthodoxe kerken in Nederland, als gevolg van…

Lezing: Waarom vieren wij en ontvangen wij communie? 

Door Redactie St. Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut. Vader Joan Lena, docent aan het St. Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut, zal op zaterdag 11 juni om 10.30 uur een lezing geven in de Orthodoxe Parochie Amersfoort met de titel: Waarom vieren wij en ontvangen wij communie? Vader Joan zal met name ingaan op de teksten van de Anafora in de Byzantijnse, Syrische en…

Symposium: Oud-Katholieke Theologie

Door Redactie Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Op 28 juni vinden in Utrecht een masterclass en een publiekssymposium plaats met de Zwitserse theoloog Urs von Arx over het werk van Herwig Aldenhoven: een unieke kans voor een ontmoeting met twee toonaangevende theologen uit de oud-katholieke traditie. Net als von Arx was Aldenhoven jarenlang als hoogleraar verbonden…

Symposium: Syriacum en Congress for Christian Arabic Studies

Door Herman Teule. Van 4 tot 9 juli aanstaande vindt te Parijs het zogenaamde ‘Symposium Syriacum’ plaats. Het is een wetenschappelijk treffen dat in principe iedere vier jaar plaats heeft. Dit jaar is het de 13de editie. Het eerste symposium had plaats in Rome in 1976, waarbij het destijds ging om een beperkte groep van…