Oost-Europa

Hier vindt u nieuwsberichten die betrekking hebben op het Oosterse christendom in Rusland, Oekraïne, Belarus, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Estland, Letland en Litouwen.

Hoe Oekraïense vluchtelingen in de Fins-orthodoxe kerk hun plek vinden

Thema: orthodoxie in beweging Door Alexander Zanemonets. Het merendeel van de ruim acht miljoen Oekraïense oorlogsvluchtelingen in West-Europa, is orthodox. In Finland wonen momenteel zo’n 40.000 Oekraïners op een bevolking van 5 miljoen mensen. De orthodoxe priester Alexander Zanemonets, die zowel Russische als Oekraïense wortels heeft, ontvluchtte na het uitbreken van de oorlog, begin 2022,…

Onoefri’s broers en zusters: het conflict tussen de orthodoxe kerken in Oekraïne vanuit het perspectief van de gelovigen

Door Alfons Brüning.  Recentelijk hebben de gebeurtenissen rondom het beroemde Holenklooster in Kyiv volop de aandacht van de westerse media. De monniken van de Oekraïense Orthodoxe Kerk (OeOK), in wier bezit het klooster sinds de Oekraïense onafhankelijkheid 1991 was, werden in maart door de overheid gesommeerd de gebouwen te verlaten. De meesten, onder wie -…

De moed om zich uit te spreken – Russische theologen tegen de oorlog in Oekraïne

Een groep Russische theologen sprak zich eind vorig jaar uit tegen de oorlog in de Oekraïne en vooral tegen de vermenging van kerk en staat. De Kerstverklaring is ingegeven door de situatie in Rusland maar bevat in feite een universele boodschap. Heleen Zorgdrager, hoogleraar Systematische Theologie en Genderstudies aan de Protestantse Theologische Universiteit, kwam via…

Nu toch geen eenheid, maar “kerkvervolgingen”? Nieuwe ontwikkelingen bij de Orthodoxe kerk in Oekraïne

Door Alfons Brüning. “De Oekraïense veiligheidsdienst SBOe heeft meer dan 350 kerkgebouwen doorzocht in een onderzoek naar staatsondermijnende activiteiten. De dienst vreest dat de parochies van de Russisch-Orthodoxe Kerk worden gebruikt om pro-Russische geluiden te verkondigen en onderdak te bieden aan personen die verdacht worden van nauwe banden met Rusland.” Hiermee begint een nieuwsbericht op…

Bijna ongemerkt – Reactie op de dood van Michail Gorbatsjov in de Russisch-Orthodoxe Kerk

Door Alfons Brüning. Michail Gorbatsjov, de voormalige partijleider van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie (CPSU), tegelijk de eerste en ook enige president van de Sovjet-Unie, overleed op 30 augustus 2022, op 92-jarige leeftijd. De echo die zijn overlijden in de Russische media heeft opgeroepen was over het algemeen niet groot, maar toch her en…

Afscheiding van Moskou, of toch niet?

Door Alfons Brüning. De beslissingen van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk op 27 mei, en wat deze daadwerkelijk betekenen. Op 27 mei 2022 kwamen de bisschoppen van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (formeel nog steeds onder de jurisdictie van het patriarchaat van Moskou) bijeen voor een vergadering. Het was in eerste instantie onduidelijk of er voldoende bisschoppen aanwezig zouden…

Vader Pavel Adelgeim (1938-2013): De laatste vrije Russische priester?

Door Paul Baars. In 1987 ging de stad Nijmegen een stedenband aan met de West-Russische stad Pskov. Binnen de stichting stedenband was een oecumenische ’werkgroep kerken’ actief. Door een tip van Frans-Joseph van Agt, voormalig ambassadeur in Moskou, kreeg deze werkgroep contact met de Russisch-Orthodoxe priester Pavel Adelgeim, die toen rector was van twee parochies:…