Oost-Europa

Zoekt u verdiepende informatie over het Oosters christendom? Dan zit u goed bij onze achtergrondartikelen, die zowel historische als hedendaagse onderwerpen behandelen. Hierbij met name de artikelen die betrekking hebben op Oost-Europa.

Russisch-Oekraïense Oorlog: Russkii mir en het idee van een rechtvaardige en heilige oorlog

Door Viorel Coman. Op 24 februari 2022 opende Rusland zonder directe aanleiding een militaire aanval op buurland Oekraïne. In feite is de oorlog de escalatie van het Russisch-Oekraïense conflict dat in 2014 is begonnen met de annexatie van de Krim door Rusland. Ter rechtvaardiging van de invasie betwistte Vladimir Poetin het zelfbeschikkingsrecht van Oekraïne. TevensMeer lezen over “Russisch-Oekraïense Oorlog: Russkii mir en het idee van een rechtvaardige en heilige oorlog”

De Algemene Vergadering van de Wereldraad van Kerken en het probleem van Oekraïne

Door Sergii Bortnyk. Voor de eerste keer was er in Karlsruhe 2022 een aparte delegatie uit Oekraïne bij de assemblee van de Wereldraad van Kerken. Al voor begin van de Russische aanval was de kerkelijke situatie in Oekraïne ingewikkeld. Er bestonden sinds 2019 in het land drie Oosterse kerken, die de liturgie volgens de ByzantijnseMeer lezen over “De Algemene Vergadering van de Wereldraad van Kerken en het probleem van Oekraïne”

‘Oosterse’ en ‘Westerse’ zangtradities in Oost-Europa en de Balkan

Door Paul Baars. In Oost-Europa vind je tegenwoordig grofweg twee grote zangtradities in de Orthodoxe of Byzantijnse liturgische traditie, die ik hier omschrijf als: ‘Westers’ en ‘Oosters’. Die Westerse traditie is bij ons heel bekend. Ze wordt met veel enthousiasme vertolkt door de vele ‘Byzantijnse’ of ‘Slavische’ koren, die ons land rijk is. Componisten alsMeer lezen over “‘Oosterse’ en ‘Westerse’ zangtradities in Oost-Europa en de Balkan”

Oekraïense kerken bidden voor de overwinning als voorwaarde voor vrede

Door Heleen Zorgdrager. Tijdens het Webinar Doopsgezind Seminarie – Kerk in oorlogstijd. De rol van de kerk: vrede, getuigenis, en verantwoordelijkheid gehouden op 18 mei 2022 heeft prof. dr. Heleen Zorgdrager gesproken over de Oekraïense kerken. Dit is haar bijdrage voor het Webinar Doopsgezind Seminarie. Welke ethiek van oorlog en vrede is leidend voor deMeer lezen over “Oekraïense kerken bidden voor de overwinning als voorwaarde voor vrede”

Geen verdeeldheid in twee, maar pluralisme – Kerk en Religie in Oekraïne

Door Alfons Brüning. Oekraïne wordt traditioneel vaak omschreven als “grensland” tussen Oost en West. Enerzijds wordt hiermee de religieuze tegenstelling aangeduid; Oekraïne als grensland tussen het Oosters Orthodoxe en Westerse christendom. Anderzijds speelt Oekraïne een belangrijke rol in geopolitieke modellen (deels gebaseerd op religie), zoals het beruchte boek van de Amerikaanse politicoloog Samuel Huntington. DaarinMeer lezen over “Geen verdeeldheid in twee, maar pluralisme – Kerk en Religie in Oekraïne”

Kirills vertekende versie van Russisch christendom

Door Alfons Brüning. De grote vraag is wat er mis ging. Hoe kon het gebeuren dat het hoofd van een van de grote christelijke kerken, patriarch Kirill van de Russisch-Orthodoxe Kerk, in zijn preken voortdurend een oorlog rechtvaardigt die wereldwijd als een misdaad, een schending van het volkenrecht wordt gezien en inmiddels bijna dagelijks beeldenMeer lezen over “Kirills vertekende versie van Russisch christendom”