Kunst

Kunst – in de breedste zin van het woord – mag niet ontbreken als een aparte rubriek op het Platform Oosters Christendom (POC). Het betreft onderwerpen gerelateerd aan beeldende kunst, architectuur, muziek, theater, dans en drama, waarin het Oosterse en Oriëntaalse christendom een rol speelt. Op verschillende manieren bestaat er een nauwe relatie tussen het orthodoxe christendom en kunst. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan de prachtige iconen (εἰκόνα), die een belangrijke rol vervullen in het kerkelijke en spirituele leven van oosterse en oriëntaalse christenen, de liturgische gezangen of de prachtige architectuur van kerken en kloosters in de orthodoxe wereld.

Eerder heeft het Instituut voor Oosters Christendom aandacht besteed aan verschillende kunst-gerelateerde onderwerpen in de serie ‘Verkenningen Oosters Christendom‘. Het tweede deel van deze serie heeft zich gericht op de Byzantijnse liturgische zang. Het meest recente deel op de collectie ‘Ethiopische iconen‘ van het instituut. Kortom, ‘kunst’ speelt een belangrijk rol in het Oosterse en Oriëntaalse christendom waar voldoende aandacht aan besteed moet worden.

Het ‘Oosters werk’ van de Rooms-katholieke Kerk. De oorsprong van het Nijmeegs Byzantijns Koor

Door Paul Baars. Eind 1973 ging ik in Nijmegen geschiedenis studeren. Nijmegen was toen nog ‘het Havanna aan de Waal’. Op de universiteit was een revolutionaire stemming. Maar ik trof naast het Havanna aan de Waal ook een ‘Rusland aan de Waal’ aan: de Russische studiekring, de Byzantijnse kapel en het Nijmeegs Byzantijns Koor (hierna:Meer lezen over “Het ‘Oosters werk’ van de Rooms-katholieke Kerk. De oorsprong van het Nijmeegs Byzantijns Koor”

‘Oosterse’ en ‘Westerse’ zangtradities in Oost-Europa en de Balkan

Door Paul Baars. In Oost-Europa vind je tegenwoordig grofweg twee grote zangtradities in de orthodoxe of byzantijnse liturgische traditie, die ik hier omschrijf als: ‘Westers’ en ‘Oosters’. Die Westerse traditie is bij ons heel bekend. Ze wordt met veel enthousiasme vertolkt door de vele ‘Byzantijnse’ of ‘Slavische’ koren, die ons land rijk is. Componisten alsMeer lezen over “‘Oosterse’ en ‘Westerse’ zangtradities in Oost-Europa en de Balkan”