Thema’s en opinie

Zoekt u verdiepende informatie over het Oosters- en Oriëntaals christendom? Dan zit u goed bij onze achtergrondartikelen, die zowel historische als hedendaagse onderwerpen behandelen. Via de verschillende tabbladen kunt u ook per gebied informatie opzoeken.

Overlevering door toeval: het verhaal van de Kroniek van Johannes van Nikiu

Door Daria Elagina. In 2023 is het precies 140 jaar geleden dat de eerste wetenschappelijke editie van de Ethiopische tekst, die bekend werd onder de titel Kroniek van Johannes van Nikiu, verscheen. Hermann Zotenberg publiceerde deze uiterst waardevolle historische bron in 1883. Sindsdien heeft de tekst veel aandacht gekregen, maar met name de laatste jaren…

Homoseksuele Orthodoxe christenen, symbolisch kapitaal en onderhandelen over identiteit en macht in het Grieks-Orthodoxe aartsbisdom van Noord-Amerika

Door Frances Kostarelos. In juli 2022 reisde aartsbisschop Elpidophoros van Amerika naar Griekenland om de twee kinderen van een getrouwd homostel te dopen. Verschillende aanwezigen deelden foto’s van de doop op sociale media. Een lid van de familie bedankte Elpidophoros voor zijn ‘progressieve leiderschap’. Hij bestempelde de gebeurtenis als een “heel speciaal moment” voor de…

Russisch-Oekraïense Oorlog: Russkii mir en het idee van een rechtvaardige en heilige oorlog

Door Viorel Coman. Op 24 februari 2022 opende Rusland zonder directe aanleiding een militaire aanval op buurland Oekraïne. In feite is de oorlog de escalatie van het Russisch-Oekraïense conflict dat in 2014 is begonnen met de annexatie van de Krim door Rusland. Ter rechtvaardiging van de invasie betwistte Vladimir Poetin het zelfbeschikkingsrecht van Oekraïne. Tevens…

Doop à la carte? Of waarom de Orthodoxie een discussie moet houden over de identiteit van de mens

Door Nikolaeos Asproulis. Het volgende opiniestuk is ingebed in een recent hoofdstuk van de inner-orthodoxe discussies en controverses. Het is een voorbeeld met een bredere context. Zoals Nikolaeos Asproulis, vice-directeur van de Orthodoxe Volos Academie in Griekenland, probeert duidelijk te maken, moet ook het ook voor een Orthodoxe gelovige, naast alle verschillen betreffende natie, cultuur, gender…

Het sacrament van adoptie en de crisis van wezen in Roemenië

Door Petre Maican. Onlangs heeft een nieuwsartikel, waarin een nogal ongebruikelijk verzoek van een Orthodoxe gelovige aan de bisschop van Roemenië naar voren kwam, de aandacht van het publiek weten te trekken. De gelovige heeft de bisschop namelijk gevraagd: “Waarom doet de kerk niets doet aan de situatie van de duizenden wezen en achtergestelde kinderen…

Geschiedenis van de Macedonisch-Orthodoxe Kerk

Door Paul Baars. Een vroeg christelijk begin? Het huidige Noord-Macedonië voert zijn christelijke oorsprong graag terug op de bezoeken van de apostel Paulus aan de regio en aan de stad Filippi, die rond 55 na Christus hebben plaatsgevonden. Het huidige Noord-Macedonië bestond toen natuurlijk nog niet. Er was nog geen Slavische bevolking. De regio was…

‘Het is de liturgie, niet de economie …!’ Een beschouwing over de centrale plaats van de eredienst ten aanzien van de milieubescherming

Door Bert Groen. Tijdens het 30-jarig jubileum van het Instituut voor Oosters Christendom heeft Bert Groen een lezing gegeven. Hieronder vindt u de tekst van zijn lezing: De slogan “It is the economy, stupid!” is in politieke campagnes en ook wel in gewone gesprekken heel bekend. Daarmee wijst degene die het zegt erop dat het…

Oekraïense kerken bidden voor de overwinning als voorwaarde voor vrede

Door Heleen Zorgdrager. Tijdens het Webinar Doopsgezind Seminarie – Kerk in oorlogstijd. De rol van de kerk: vrede, getuigenis, en verantwoordelijkheid gehouden op 18 mei 2022 heeft prof. dr. Heleen Zorgdrager gesproken over de Oekraïense kerken. Dit is haar bijdrage voor het Webinar Doopsgezind Seminarie. Welke ethiek van oorlog en vrede is leidend voor de…

Kiev aan de Waal

Door Paul Baars. Toen ik in 1973 in Nijmegen ging studeren, werd Nijmegen wel het ‘Havana aan de Waal’ genoemd. Dat was achteraf bezien overdreven. Aan het aantal Oekraïense vlaggen te zien, lijkt het nu een beetje Kiev aan de Waal. Nog nooit heb ik zo veel Oekraïens en Russisch op straat gehoord als nu.…

Geen verdeeldheid in twee, maar pluralisme – Kerk en Religie in Oekraïne

Door Alfons Brüning. Oekraïne wordt traditioneel vaak omschreven als “grensland” tussen Oost en West. Enerzijds wordt hiermee de religieuze tegenstelling aangeduid; Oekraïne als grensland tussen het Oosters Orthodoxe en Westerse christendom. Anderzijds speelt Oekraïne een belangrijke rol in geopolitieke modellen (deels gebaseerd op religie), zoals het beruchte boek van de Amerikaanse politicoloog Samuel Huntington. Daarin…

Kirills vertekende versie van Russisch christendom

Door Alfons Brüning. De grote vraag is wat er mis ging. Hoe kon het gebeuren dat het hoofd van een van de grote christelijke kerken, patriarch Kirill van de Russisch-Orthodoxe Kerk, in zijn preken voortdurend een oorlog rechtvaardigt die wereldwijd als een misdaad, een schending van het volkenrecht wordt gezien en inmiddels bijna dagelijks beelden…