Thema’s en opinie

Zoekt u verdiepende informatie over het orthodoxe christendom? Dan zit u goed bij onze achtergrondartikelen, die zowel historische als hedendaagse onderwerpen behandelen.

Het ‘Oosters werk’ van de Rooms-katholieke Kerk. De oorsprong van het Nijmeegs Byzantijns Koor

Door Paul Baars. Eind 1973 ging ik in Nijmegen geschiedenis studeren. Nijmegen was toen nog ‘het Havanna aan de Waal’. Op de universiteit was een revolutionaire stemming. Maar ik trof naast het Havanna aan de Waal ook een ‘Rusland aan de Waal’ aan: de Russische studiekring, de Byzantijnse kapel en het Nijmeegs Byzantijns Koor (hierna:Meer lezen over “Het ‘Oosters werk’ van de Rooms-katholieke Kerk. De oorsprong van het Nijmeegs Byzantijns Koor”

‘Het is de liturgie, niet de economie …!’ Een beschouwing over de centrale plaats van de eredienst ten aanzien van de milieubescherming

Door Bert Groen. Tijdens het 30-jarig jubileum van het Instituut voor Oosters Christendom heeft Bert Groen een lezing gegeven. Hieronder vindt u de tekst van zijn lezing: De slogan “It is the economy, stupid!” is in politieke campagnes en ook wel in gewone gesprekken heel bekend. Daarmee wijst degene die het zegt erop dat hetMeer lezen over “‘Het is de liturgie, niet de economie …!’ Een beschouwing over de centrale plaats van de eredienst ten aanzien van de milieubescherming”

Kiev aan de Waal

Door Paul Baars. Toen ik in 1973 in Nijmegen ging studeren, werd Nijmegen wel het ‘Havana aan de Waal’ genoemd. Dat was achteraf bezien overdreven. Aan het aantal Oekraïense vlaggen te zien, lijkt het nu een beetje Kiev aan de Waal. Nog nooit heb ik zo veel Oekraïens en Russisch op straat gehoord als nu.Meer lezen over “Kiev aan de Waal”

Geen verdeeldheid in twee, maar pluralisme – Kerk en Religie in Oekraïne

Door Alfons Brüning. Oekraïne wordt traditioneel vaak omschreven als “grensland” tussen Oost en West. Enerzijds wordt hiermee de religieuze tegenstelling aangeduid; Oekraïne als grensland tussen het Oosters orthodoxe en Westerse christendom. Anderzijds speelt Oekraïne een belangrijke rol in geopolitieke modellen (deels gebaseerd op religie), zoals het beruchte boek van de Amerikaanse politicoloog Samuel Huntington. DaarinMeer lezen over “Geen verdeeldheid in twee, maar pluralisme – Kerk en Religie in Oekraïne”

Oekraïense kerken bidden voor de overwinning als voorwaarde voor vrede

Door Heleen Zorgdrager. Tijdens het Webinar Doopsgezind Seminarie – Kerk in oorlogstijd. De rol van de kerk: vrede, getuigenis, en verantwoordelijkheid gehouden op 18 mei 2022 heeft prof. dr. Heleen Zorgdrager gesproken over de Oekraïense kerken. Dit is haar bijdrage voor het Webinar Doopsgezind Seminarie. Welke ethiek van oorlog en vrede is leidend voor deMeer lezen over “Oekraïense kerken bidden voor de overwinning als voorwaarde voor vrede”