Feestelijke opening St. Irenaeus Instituut

Door Redactie St. Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut.

St. Irenaeus wordt feestelijk geopend op 9 en 10 september 2022. U bent van harte welkom! In 2020 kreeg het Amsterdams Centum voor Orthodoxe Theologie (ACOT) een nieuwe naam: St. Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut. In 2021 verhuisde het instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam naar de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze gebeurtenissen vonden plaats tijdens de Covid-pandemie, waardoor wij niet de mogelijkheid hadden om deze stappen gezamenlijk te vieren.

De feestelijke opening van St. Irenaeus zal bestaan uit twee activiteiten: op 9 september de formele opening aan de universiteit (‘Welcome to our new home’) en op 10 september een informele ontmoeting in een Orthodoxe parochie, waarbij u kunt proeven van wat St. Irenaeus te bieden heeft (‘Welcome to our kitchen’). De voertaal op beide dagen zal grotendeels Engels zijn.

Verdediging proefschrift over St. Kyrillos van Alexandrië Op vrijdag 9 september om 11:30, voorafgaand aan de officiële opening van het St. Irenaeus Instituut aan de Radboud Universiteit (zie hieronder), verdedigt vader Joseph Lucas zijn proefschrift Offerer and Offering, Cyril of Alexandria on Jewish and Christian Sacrifice. Promotor is vader John Behr, co-promotor is vader Andrew Louth; beiden zijn stafleden van St. Irenaeus. U bent van harte uitgenodigd om deze openbare verdediging bij te wonen. U kunt zich aanmelden via het formulier betreffende de officiële opening van St. Irenaeus hieronder.

De Heilige Kyrillos (gelatiniseerd: Cyrillus), diens voorganger als aartsbisschop van Alexandrië St. Athanasios en natuurlijk de eerste grote christelijke theoloog St. Irenaeus van Lyon behoren tot de grote oecumenische leraren van de ongedeelde Kerk. De erudiete St. Kyrillos heeft eretitels als ‘Pilaar van het Geloof’ en ‘Zegel van alle Vaders’ gekregen. Beide Orthodoxe families (in de huidige terminologie: de Oosters-Orthodoxe en de Oriëntaals-Orthodoxe) beroepen zich op zijn geschriften. Tegelijkertijd staat hij bekend als strijdvaardig en zelfs controversieel. Het is daarom belangrijk om zijn geschriften kritisch te bestuderen. Dat doet promovendus vader Joseph in zijn proefschrift, waarin hij een aantal van de bijbelcommentaren van St Kyrillos nauwgezet analyseert. Later op de middag zal vader John McGuckin, lid van de promotiecommissie, ingaan op andere aspecten van Kerkvader Kyrillos.

Programma opening op 9 en 10 september: ‘Welcome to our new home’
Wanneer: Vrijdag 9 september 2022, 14:30 – 18:30 uur
Waar: campus van de Radboud Universiteit

 • 14:30 Inloop met koffie en thee
 • 15:00 Welkomstwoorden
 • 15:30 Lezing door vader John McGuckin, Roemeens-Orthodox priester en hoogleraar emeritus van Columbia University; de titel van zijn rede is: St. Cyril of Alexandria (c. 378-444): The Reconciler of the Church’s Family Feuds
 • 16:45 Programma’s, plannen en projecten van St. Irenaeus
 • 17:30 Uitreiking van de certificaten aan studenten
 • Aansluitend: receptie 

‘Welcome to our kitchen’
Wanneer: Zaterdag 10 september 2022, 10:00 – 15:00 uur
Waar: Orthodoxe Parochie St. Cornelius de Honderdman, Amersfoort
Kosten: Vrijwillige bijdrage van 15 euro (inclusief lunch)

 • 10:00 Koffie en thee
 • 10:30 Introductie
 • 10:45 Een ‘proeverij’ met verschillende workshops
 • 12:30 Lunch
 • 13:30 Colloquium Orthodox theological education in the 21st century
 • Sprekers: vader Andrew Louth en vader John McGuckin, respondent vader John Behr
 • 15:00 Einde van het programma

 Het is noodzakelijk om u voor één of beide dagen aanmelden via dit formulier. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en aanvullende informatie.

© St. Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut. Gepubliceerd met toestemming van het St. Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut. Voor meer informatie, zie de nieuwspagina van de St. Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut hier.

%d bloggers liken dit: